Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Virágzó szobanövények 3

 

Indiai lángcserje

Kb. 60-90 cm magas, fényes, bőr-nemű levelű, igen mutatós cserje. Késő tavasztól őszig virágzik. 275-ixora-coccinea-maui_1303159953_280.jpgPiros, csöves virágai dús bogernyő virágzatot alkotnak. Virágüzletekben találkozhatunk fehér, sárga, rózsaszín virágú példányokkal is. Nem kezdőknek való növény: ha akár rövid ideig is hideg levegő éri, leveleit lehullatja, a helyváltoztatásra pedig bimbói elvesztésével válaszol. Létfontosságú számára a párás levegő. A kora nyári elvirágzás után egy hónapon át tartsuk elég szárazon a földjét, majd kezdjük el újra rendszeresen öntözni, így ismét virágzásra késztetjük. Az örökzöld cukorcserje. Meleg vagy átlagos meleg, télen 18 °C-nál nem alacsonyabb hőmérséklet. Világos hely, a nyári tűző naptól azonban védeni kell. A földjét tartsuk mindig nedvesen, télen mérsékeljük az öntözést. Lágy vizet használjunk. Rendszeresen permetezzük a leveleit.

 

Kankalin

A tavaszi kankalin vagy más néven a primula a január egyik színes tavaszi szépsége. primula2.jpgAmikor kint esik a hó és a fagy az úr, a primula a tavasz színeit és érzését viszi otthonunkba. A kankalin félék családjába tartozó évelő kerti növény, már januárban kapható a kertészetekben és a virágboltokban. A virágok színe sárgás, fehér, piros, rózsaszín kék, vagy épp ciklámen színben is előfordul, öttagúak, és pártájuk forrt. Egyes fajoknál a virágok magasabb száron nyílnak még a másoknál tőálló kocsányon ülnek. A virágok csoportosan nyílnak egyszerre akár 10-15 virág is található egy növényen. Fajtától függően a virágzási idő januártól egészen júniusig is eltarthat. Így nem csak otthonunkban, de a tavasztól a kertbe kiültetve tovább gyönyörködhetünk ebben a kedves tavaszi virágban. Ne dobjuk ki a virágzás után a kis cserepes kankalint, tegyük, tavaszig félre földjét tartsuk épp, hogy nedvesen és tavasszal ültessük ki akár a kertbe akár egy nagyobb virágtartóba. Lakásban tartva tegyük minél világosabb helyre, ez lehet egy ablak is, ám a túl meleg hőmérséklet a növény halálhoz vezethet, ezért a hűvösebb klímájú helyet keressük meg számára. A locsolásnál érdemes odafigyelni, mert a túlöntözés és a kiszáradás is végzetes lehet. A hidegebb időszakban legyen földje nedves, de ne álljon alatta a víz folyamatosa. Amikor melegszik az idő, és tavasszal kiültetjük, a kertbe locsoljuk folyamatosan. Ültethetjük sziklakertbe, évelő ágyásokba, balkon ládába, de akár egy nagyobb virágtartóba is. Csoportosan elhelyezve a legszebb, akár egy szép kerámia tálba vagy fonott kosárban is szépen mutat. Kisgyermek közelébe ne tegyük, mert levele allergiás reakciót válthat ki. Világos napsütötte helyre tegyük cserepét. Mivel a mérsékelt égövről származik, így nálunk is a hűvösebb klímát részesíti előnybe, tegyük a cserepét kissé hidegebb helyiségbe. Közepes vízigényű, télen a két locsolás között hagyjuk a földjét kissé kiszáradni, de ahogy melegszik az idő, locsoljuk egyenletesen a földjét, mert a kiszáradás végzetes lehet.

 

Karácsonyi kaktusz

 

Kedvelt szobanövények, mert fejlett töveik minden évben karácsony táján virágoznak. 1740-schlumbergera-joanne_1321176771_280.jpgBrazíliából származnak, ahol a trópusi, vagy szubtrópusi őserdők fáin élnek. Gyökereikkel a az ágak elágazásaiban és a fakéreg repedéseiben összegyűlő – sokszor igen kevés – szerves anyagból táplálkoznak. Lakásban tartva ezek a kaktuszok nem szeretik, a túlszáraz levegőt, a nagy hőingadozást és a változó környezetet. Nem kedvelik a tűző napot. Télen nem túlfűtött, de nem is fűtetlen helyen, fényhez közel, kissé párás helyen érzik jól magukat. Eredeti termőhelyükön hat fajukat különítették el, de mivel ezek egymással jól beporozhatók, a kereskedelemben szinte mindig hibridjeikkel találkozhatunk; főleg a lila, a cseresznyepiros, a rózsaszín és a fehér virágú változatokkal. Kistermetű, sűrűn elágazó cserje, kb. 30 cm-esre nő meg. Szártagjai laposak, erősen fogazott címerpajzs alakúak, elágazó füzérekben sorakoznak. Egy-egy szártag 4,5 cm hosszú és 2,5 cm széles. Kezdetben felfelé ívelnek, de később a többi szártag kifejlődése után lehajlanak. Tövisei nincsenek, a szártagok ízeinél 1–3 finom, rövid sörte fejlődik ki. Virágzási ideje hosszan elnyúlhat: ha jól érzi magát, októbertől akár februárig is hozhatja a hajtások csúcsán nyíló virágait. A virágok hossza 6–8 cm. Mivel meglehetősen igénytelen növény, sokféle hibás kezelést is képes elviselni. Magyar nevét azért kapta, mert megfelelő körülmények között tartva karácsony táján virágzik. Ha ezt akarjuk, július-augusztusban kevés vizet és tápanyagot adjunk neki. Ez alatt, az új levelek beérnek, és végükben virágkezdemények alakulnak ki. Imitálni tudjuk a természetes élőhelyét, ha nyáron lombos fa ágai közé akasztjuk a cserepet. Ősztől, kb. 15 °C-os hőmérsékleten csak mérsékelten öntözzük, de a bimbók megjelenéséig rendszeresen párásítsuk. Virágzás alatt bővebben öntözzük és tápoldatozzuk. Arra kell csak figyelnünk, hogy 22 °C fölé ne menjen a hőmérséklet, mert melegben a virágzás kb. két hétre rövidülhet. A fejlődő növényt ne forgassuk; legjobb ennek érdekében a cserepet megjelölni. Virágzás után a növény elveszti fényét, ami a kb. két hónapig tartó nyugalmi időszak elejét jelzi. A rothadásra nagyon érzékeny: ne hagyjuk, hogy a víz megálljon alatta!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.